leading design

Landmark College Science Technology & Innovation Center

Bellwether 8.5.18-1.jpg

 

2015 AIA Honor Award Winner

“Simple massing and an elegant composition, presenting carefully ordered but slightly different faces to the public and private domains. The different interpretations of the traditional arcade on the two main facades are both interesting and effective.” - Juror’s comments

 

 

Putney, VT

 
 

Landmark College required a new state-of-the-art STEM building to support the demands of their expanding curriculum. A master planning process led to the identified siting of the proposed new building located at the head of the existing quad.

Previously the campus arrival experience lacked clarity and definition. The new building would become the new gateway to campus, anchoring both the entry arrival and the quad simultaneously.

 
 

With a transparent two-story lobby, the building is the intellectual hub of the college campus, demonstrating its ability to encourage spontaneous interactions between students and faculty alike. Spaces were intentionally designed for quiet work as well as public gathering spaces such at the main lobby. The 28,500 SF building includes natural sciences labs, prep lab, math and computer sciences, 45 seat seminar room, Landmark College’s Institute for Research and Technology (LCIRT), and faculty offices and meeting space. The lowest level below grade was design for future fit-up space as the programs evolve. The building is designed as a teaching tool and is an example of a high-performance building meeting LEED Silver standards.

 
 
 

The project was well under the estimate after bidding subcontractor trades, allowing the client to include several upgrades to finishes and to enhance sustainability and building performance.

 
 
 
 

Noteworthy Features include:

  • water reducing fixtures

  • electric vehicle charging station

  • flex arm exhaust for local extraction in science labs

  • air pear to efficiently destratify lobby air

  • white roof, efficient LED lighting with controls

  • passive solar design

  • lobby skylight array

  • roof mounted PV

  • high R-value roof and wall assemblies

  • upgrades to the storefront to lower U-value

  • envelope commissioning

  • energy recovery

  • handcrafted copper siding

  • natural wood finishes

Project Completed with Bread Loaf Corporation