leading design

Middlebury Recreation Center

 
 
 
IMG_0412.jpg

Vermont Recreation & Parks Association Facility of Merit Award — 2016


Middlebury, VT

 

The town of Middlebury’s new Recreation Center is strategically located just outside of town at existing recreation fields that previously had no access to shelter or restrooms. The building is one story and includes a full-size, multi-sport gymnasium, four locker rooms, large storage areas, multipurpose room (with an operable partition), concession kitchenette, offices, a lobby, and public restrooms. The building totals 13,800 square feet, and a future expansion was planned during the design phase.

The building envelope was highly insulated to minimize annual energy consumption and the roof was designed to accommodate future solar photovoltaic panels. Natural daylight with solar shades was carefully considered. Polished concrete floors in the common spaces allow for ease of maintenance without having to use a floor finish. Highly durable materials were selected for minimal long-term maintenance. The existing Municipal Gymnasium was a Works Progress Administration project. It was structurally unstable, energy inefficient, had significant deferred maintenance, and was programmatically inadequate to serve Middlebury’s recreation program needs.

 
DSC_1338.jpg
 
Project Completed with Bread Loaf Corporation